Geluidsleer

Home / Geluidsleer

1. Algemene geluidsleer
Na een inleiding algemene basisbegrippen zoals decibel, Hertz, frequency response, Fletcher & Munson, MIDI… wordt de werking van de mengtafel grondig uitgelegd. We vertrekken met de signal flow van een zeer eenvoudige analoge mengtafel om later bij complexe digitale mengtafels, zoals bijvoorbeeld de Behringer X32, uit te komen. Ook randapparatuur, zoals equalisers, compressors en gates, worden behandeld.

2. Microfoon- en opnametechnieken
Er wordt een grondig overzicht gegeven van de werking van en de verschillen tussen microfoons. Begrippen als cardioid, dynamische microfoon of condensator vormen geen geheim meer. Verschillende opnametechnieken, zoals bijvoorbeeld X/Y, A/B en M/S, komen aan bod. De lessen zijn vooral praktijkgericht met veel voorbeelden.
Elk academiejaar zijn er grote projecten. In 2018-2019 hebben we o.a. een historisch orgel volledig gesampeld en enkele live concerten opgenomen en gemixed. In 2019-2020 staan alvast een opnamesessie met een koor en het sampelen van een drumstel op het programma.

3. Editing en mixing (zie ook LOGIC PRO X)
Uiteraard kan ook de computer software niet ontbreken. Thuis zelf muziek maken is de laatste jaren voor iedereen toegankelijk geworden. We leren werken met Logic Pro X. Alle facetten van de software worden behandeld tot en met het opnemen en masteren van een afgewerkt product. We verkennen de mogelijkheden voor songwriting, het bewerken of zelfs restaureren van een opname via o.a. MIDI, de quasi onbeperkte toepassingen in MIDI environment, automation, plugins, smart controls…

Info: Tom Van Eygen