orkest van de reizende maan

Home / Muziek / Orkesten, koren en groepen / orkest van de reizende maan

Met zijn hoboklas van de muziekacademie van Lier wilde Dirk Proost in 2001 een link leggen met de Oosterse traditie en zo een uniek project in het Westen lanceren, namelijk een orkest van allemaal rietblazers. Het orkest bestaat uit leerlingen en oud-leerlingen, aangevuld met vrienden professionele hoboïsten en hun leerlingen.

Al snel kreeg het orkest een bekendheid bij alle dubbelrietblazers in omstreken. Zo evolueerde het orkest tot een ensemble met mensen uit de hele provincie, met als thuisbasis de muziekacademie van Lier. Concertmeester is Griet Jochems en de muzikale leiding is in handen van Dirk Proost.

De sound van dit orkest is wel erg specifiek omwille van verschillende redenen:

Eerst en vooral omdat alle leerlingen die nog maar net kunnen spelen al mee in het ensemble worden opgenomen. Zij zijn de prima donnas van het orkest en zitten dan ook vooraan als grote solisten. De artistieke kracht die hierdoor tevoorschijn komt is ongeëvenaard. En de podiumervaring die de jongeren hiermee opdoen tekent hun verdere carrière.

Komt hierbij dat er steeds een inkleuring is van etnische hobo’s: De Spaanse tible en Bretoense bombarde zijn de favorieten. Deze uiterst extraverte hobo’s geven een exotische kleur.

Info: Dirk Proost