Vanbladklas (Muzikale en Culturele Vorming)

Home / Vanbladklas (Muzikale en Culturele Vorming)

VANBLADKLAD is er voor iedereen van de derde graad.

Bijna iedereen houdt van muziek, maar niet altijd van dezelfde muziek (want smaken verschillen). Maar de pophits van Queen, ABBA, The Police, Michael Jackson en vele andere popartiesten kent iedereen. Niet alleen omdat ze zo catchy zijn, maar ook omdat we ze nog elke dag horen. Eigenlijk hebben we een hele voorraadkast aan ritmes, intervallen en tempo’s in ons hoofd zitten, zonder te weten hoe die er op papier uitzien. De VANBLADKLAS leert je hoe bekende popfragmentjes er op blad uitzien. Bijvoorbeeld als ritme. De volgende keer dat je zo’n ritme ziet denk je aan het popfragmentje en weet je weer hoe het moet klinken.

Voorbeeldjes:
Op mijn blad staat de stijgende sprong D-G. Ik heb geleerd dat dat een kwartsprong is, net als in Love me tender van Elvis Presley. En die dalende secunde die ik moet zingen ken ik van Queen’s Under Pressure.
Ik zie een 4/4 maat met allemaal achste noten. Hoe moet ik dat ook alweer tellen? O ja… het is het ritme van Sitting on the dock of the bay van Ottis Redding.
Hoe snel is 144 bpm? Mama Mia (ABBA) staat in tempo 132bpm, het moet dus een beetje sneller dan Mama Mia. Wacht even, staat De Do Do Do van The Police niet in 144bpm?
Een stuk in 12/8 met een inzet op de derde achste… bingo: Toto met ‘It’s not in the way that you hold me’ in Hold The Line.

De VANBLADKLAS is niet alleen heel informatief, maar met zulke leuke muziek vooral ook heel plezant. Na een seizoen VANBLADKLAS zijn de popsongs in je hoofd de sleutel waarmee je van blad kunt spelen en zingen.

Lesmoment: Lier – vrijdag van 18u30 tot 19u30

Info: Han Flintrop