Kleuterdans

Home / Kleuterdans
“Vandaag mocht ik een lesje kleuterdans meedoen met mijn dochtertje in Malle, en dit was super. Ik wil even mijn complimenten geven aan de lesgevers. Elke les blijf ik op vraag van mijn dochter eventjes in de gang staan, en ik sta telkens weer versteld van het enthousiasme, de professionaliteit en de creativiteit van de docenten. Je merkt aan alles dat dit echt een passie is. Ik heb als kleuterleidster al heel wat lesjes kleuterdans gezien, dit steekt er met kop en schouders bovenuit! Vandaar dus deze pluim…”

KLEUTERDANS (4-5 jaar)

> Vanaf 4 jaar kan je je dansavontuur in onze academie starten!

> 1 uur per week 

> VZW Vriendenkring Stedelijke Academie

> €150 per schooljaar

In de kleuterdansles voor 4- en 5-jarige jongens en meisjes ontdekken de kinderen op een speelse, fantasierijke manier hun eigen lichaam en de wondere wereld van de dans. Dansplezier en het ontwikkelen van motoriek en lichaamsbewustzijn staan centraal. Vanuit een thema stimuleren we de fantasie, creativiteit en muzikaliteit. Op fijne, inspirerende muziek werken we rond expressie en dansbeleving waarbij de kinderen hun eigen bewegingsmogelijkheden exploreren. Ook het sociale gevoel wordt ontwikkeld door samen te dansen. Een actieve les vol variatie en afwisseling, helemaal afgestemd op de leefwereld van de kleuters.

☞ zie lessenrooster KLIK!

 

De lessen kleuterdans vallen niet onder het gesubsidieerde lessenpakket van het Deeltijds Kunstonderwijs, maar worden in eigen beheer georganiseerd door de SAMWD Lier.

Info: dans@samwdlier.net

Lees hieronder een interview met coördinator Nele van Bogaert over deze richting:

“We kregen de afgelopen jaren heel vaak de vraag of jonge kinderen konden starten in onze dansafdeling. Tot schooljaar 2014-2015 kon dit enkel vanaf het eerste leerjaar. Er was dus duidelijk nood aan een voorbereiding op de lessen dansinitiatie, waarin we aan al dit ongeduldig trappelend danstalent konden tegemoet komen. Kleuters zijn van nature creatief en zitten vol bewegingsdrang. Dans is een uitstekende discipline om op dat jonge geweld in te spelen. In de cursus kleuterdans werken we op een fijne, ontspannen manier aan een ruime persoonlijke ontwikkeling: grove en fijne motoriek, kracht, oriëntatie, ritmiek, zelfvertrouwen en heel veel fantasie en beleving. De kinderen worden gestimuleerd om actief op zoek te gaan naar wat hun lichaam fysiek kan, maar evenzeer naar hoe ze melodieën, thema’s en structuren kunnen omzetten in beweging. Deze dansers zijn van in het prilste begin al mini-kunstenaars!”

“Kleuterdans is er voor elk kind. Beweegt je zoon of dochter graag? Kom dan gewoon eens proberen! Iedereen is welkom, zonder uitzondering. De lessen gaan door in één van onze danszalen. Dit zijn speciaal voor bewegingslessen ingerichte ruimtes met een zwevende dansvloer, spiegels en alle nodige accommodatie. Jaarlijks organiseren we ook enkele toonmomenten om te laten zien wat de kinderen al kunnen. Dat kan kleinschalig, in open lessen, maar ook wel eens op het podium!”

“Zelf ben ik ooit als vierjarige gestart met dans omdat ik het leuk vond om te bewegen. Tegelijk wilde ik met opdrachtjes, verhalen, muziek en mijn eigen fantasie bezig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een creatieve dansles veel belangrijke prikkels geeft om een kind zich verder te doen ontwikkelen. Door middel van beweging ontdekt, ervaart en voelt een kleuter wat hem omringt. In dans zet deze ontdekkingreis zich uitgebreid verder. Elk facet van de ontwikkeling komt aan bod. Het lesverloop van de kleuterdansles is dan ook gevarieerd. Al onze leerkrachten zijn professioneel geschoold in danspedagogie en hebben een uitgebreide bagage wat betreft het werken met jonge kinderen.“