Beiaard

Home / Muziek / Beiaard

Beschrijving
De beiaard is een van oorsprong Vlaams instrument (reeds meer dan 500 jaar oud), maar het is uitgegroeid van een volksinstrument naar een professioneel concertinstrument. Alle informatie kan je terugvinden op www.beiaard.org of op de website van de beiaard-leerkracht (www.koenvanassche.be).

Hoe wordt een beiaard bespeeld?
De beiaard is een klavierinstrument, met een manuaal en een pedaal. In dit opzicht is het vergelijkbaar met een orgel, maar de speeltechniek is uniek en specifiek afgestemd op het instrument. Vele video’s te bekijken op http://www.koenvanassche.be/music_video.html en http://www.youtube.com/watch?v=GxB2qqY5QZs

Waar kan ik oefenen?
Je kan uiteraard moeilijk oefenen op een echte beiaard, maar daarvoor staat er in de academie een electronisch oefenklavier. De speelwijze van het oefenklavier is identiek en het ziet er ook ongeveer hetzelfde uit als het klaveir in de toren, maar de klokken zijn vervangen door een computer. Om te oefenen moet je dus tussendoor naar de academie komen, best minstens 1 keer per week.

Zou ik een beiaard kunnen bespelen?
Iedereen tussen 9 jaar en 99 jaar kan beiaard leren spelen. Als je veel energie hebt en nooit kan stil zitten, dan is de beiaard zeker jouw instrument. Je moet ook geen krachtpatser zijn, en zowel jongens als meisjes vanaf 9 jaar kunnen het instrument perfect aan.

Wat kan ik later doen?
De keuze om beiaard te leren spelen kan je ofwel doen met het idee om louter plezier te maken, of je kan er voor kiezen om verder te gaan en om een heuse beiaardier te worden. Het beroep van beiaardier is natuurlijk heel speciaal, maar als je echt je best doet, dan kan je zelfs de wereld rondreizen om concerten te geven. Een beiaard kan je natuurlijk moeilijk meenemen naar familiefeestjes of zo, maar je nodigt dan gewoon iedereen uit in de toren.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
De beiaard is vroeger vooral gegroeid als een volksinstrument, maar met de huidige beiaarden kan je alle mogelijk muziekstijlen spele: klassiek, jazz, blues, popsongs, enz. Voor de beiaardlessen gebruiken we zowel de klassieke muziek als de moderne muziek, en je kan zelfs liedjes doorgeven die we dan tijdens de les spelen.

Is het moeilijk om een beiaard te leren bespelen?
Het bespelen van de beiaard vereist een heel specifieke techniek, maar van zodra je dit door hebt, dan kan je redelijk snel verder gaan. Vooral de coördinatie tussen handenspel en voetenspel is in het begin moeilijk, maar alle beiaardleerlingen beleven gegarandeerd veel plezier. Om de twee weken beklimmen we de toren van de Sint-Gummaruskerk om de echte beiaard te bespelen (40 ton in het totaal, met de zwaarste klok van 8 ton).