Blokfluit

Home / Muziek / Blokfluit

Beschrijving
Er bestaat niet alleen de alom gekende sopraanblokfluit, maar ook grotere modellen: de alt, de tenor en de bas. Dit zijn de vier meest gebruikte blokfluiten, zij vormen samen het blokfluitenkwartet.

Hoe wordt een blokfluit bespeeld?
In het gat bovenaan wordt lucht geblazen en met de vingers worden de gaten dichtgedrukt zodat er verschillende tonen ontstaan.

Hoe kan ik een blokfluit meenemen?
De blokfluit is eenvoudig mee te nemen; alle modellen kunnen in stukken uit elkaar gehaald worden.

Hoeveel kost zo’n blokfluit?
De aankoopprijs van een goede sopraanblokfluit bedraagt min. +/- 125,00 EUR. Tweedehands blokfluiten zijn niet aan te raden. Een altblokfluit kost ongeveer 200,00 EUR, maar die heb je pas na enkele jaren nodig.

Kan ik een blokfluit huren?
Een blokfluit moet door de leerling zelf worden aangekocht.

Zou ik een blokfluit kunnen bespelen?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument bespelen.

Wat kan ik later met een blokfluit doen?
Binnen de academie bestaat een samenspelgroep blokfluit waar ook het spelen op de grotere modellen (tenor en bas) wordt aangeleerd.
Buiten de academie gebeurt het samenspelen met anderen meestal in kleine groepjes, je kan met je blokfluit NIET terecht in een groot orkest.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
De stijlmogelijkheden zijn zeer verscheiden. Er zijn bijzonder veel mogelijkheden in renaissance, barok en avant-garde.

Is het moeilijk om een blokfluit te leren bespelen?
De blokfluit is een eenvoudig te bespelen instrument, men kan onmiddellijk toon vormen. Gaandeweg wordt dit moeilijker, niet alleen voor wat betreft de manier van spelen maar ook door de verschillende modellen (sopraan en alt hebben andere grepen).

Tot slot
Het is een handig instrument dat je overal kan meenemen, goedkoop in aanschaf en vooral leuk om met verschillende mensen samen te spelen! Indien je regelmatig studeert behaal je snel resultaten.