Dwarsfluit

Home / Muziek / Dwarsfluit

Beschrijving
Een dwarsfluit is een houten of metalen blaasinstrument. De klank, die zacht als fluweel is, vooral bij de lage tonen, krijgt men door over, niet in, een opening te blazen. Plaats in het orkest: zie achteraan in deze gids.

Hoe wordt een dwarsfluit bespeeld?
De tonen worden aangeblazen langs het blaasgat. De luchtstroom wordt over het mondgat gericht en de manier waarop dit gebeurt is van vitaal belang voor het produceren van een goede toon. Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een dwarsfluit meenemen?
De drie onderdelen worden in een smal kistje gestopt. Dit kistje transporteer je best in een klein rugzakje. Het geheel weegt ongeveer 1 kilogram.

Hoeveel kost zo’n dwarsfluit?
Nieuw variërend volgens kwaliteit van +/- 500,00 tot 750,00 EUR Voor tweedehands instrumenten eerst de leerkracht raadplegen om zeker te zijn van de kwaliteit.

Kan ik een dwarsfluit huren?
In de academie kan je een dwarsfluit huren (zolang de voorraad strekt) en dit kost je 25 EUR per jaar (+ 25 EUR waarborg). Je kan het instrument drie jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen.

Zou ik een dwarsfluit kunnen bespelen?
Een goed gebit en een normaal stel lippen zijn noodzakelijk.

Wat kan ik later met een dwarsfluit doen?
Binnen de academie: samenspelgroepen (ook lichte muziek), het harmonieorkest en het schoolorkest.
Buiten de academie: verschillende soorten orkesten (ook fanfare en harmonieorkest). De fluit is belangrijk voor de instrumentale opbouw van kamer- en orkestmuziek, en is bovendien een geliefd solo-instrument.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
Neen, alle stijlen zijn in principe mogelijk, van klassiek tot modern.

Is het moeilijk om een dwarsfluit te leren bespelen?
Niet moeilijker dan andere blaasinstrumenten op voorwaarde dat je dagelijks oefent ! De eerste liedjes kan je reeds na drie maanden spelen.