Fagot

Home / Muziek / Fagot

Beschrijving
Een fagot is een bas-blaasinstrument. De Franse benaming “basson” betekent takkenbos. Met zijn twee houten vertakkingen kunnen we in dit instrument met wat goede wil inderdaad een takkenbos zien. Totale lengte: ongeveer 1,80 m Plaats in het orkest: zie achteraan in deze gids.

Hoe wordt een fagot bespeeld?
Het dubbelriet wordt in de mond genomen en door soepel te blazen gaat de lucht binnenin het instrument trillen en ontstaat de klank. Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een fagot meenemen?
De fagot wordt uit elkaar genomen en in een koffer geplaatst. Gewicht: ongeveer 3 kg. Meenemen kan ook op de rug (met een soort rugzak).

Hoeveel kost zo’n fagot?
Nieuw tussen 3.200,00 en 3.800,00 EUR. Je beschikt dan wel over een kwaliteitsinstrument waar je de ganse studieperiode op kan blijven spelen.

Kan ik een fagot huren?
In de academie kan je een fagot huren (max. drie jaar en zolang de voorraad strekt), dit kost je 75 EUR per jaar (+ 75 EUR waarborg— Voor de fagotten:fagot 92175 – 92176 – 92177 – MOOSM 3311 – MOOSMAN PROF bedraagt de huurprijs 100 euro + de waarborg 100 euro), daarna moet je zelf voor een instrument zorgen. In een muziekwinkel is het mogelijk een instrument te huren.

Zou ik een fagot kunnen bespelen?
Fagot spelen vraagt géén sterke spieren of zware ademdruk, integendeel ! Als je 9 jaar bent zijn ook je handen al groot genoeg om een fagot te bespelen.

Wat kan ik later met een fagot doen?
Binnen de academie zijn er de groepen samenspel en het schoolorkest. Buiten de academie kan je terecht bij een jeugdorkest (na één jaar spelen kan je hier al bij aansluiten !), symfonisch orkest, harmonieorkest, kleine groepen …

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
Vermits de fagot behoort tot de lage houtblazers zorgt hij meestal voor de baslijn van een ensemble of voor de tegenmelodieën. Vaak wordt hij ook ‘humoristisch’ aangewend. Vanaf renaissance tot hedendaagse muziek. Meer en meer wordt de fagot als solo-instrument gebruikt. Ook in de jazzwereld wordt het aangewend!

Is het moeilijk om een fagot te leren bespelen?
De eerste jaren ga je gewoonlijk zéér snel vooruit zodat je al vlug in ensembles kan meetoeteren. Er zijn niet zo heel veel fagotspelers.