Klarinet

Home / Muziek / Klarinet

Beschrijving
Een klarinet is een houten blaasinstrument met een mondstuk en een enkel riet, voorzien van talrijke gaatjes en klepjes. De klarinet is 60 cm lang, in vorm gelijkt ze enigszins op een hobo maar haar klank is helderder. Plaats in het orkest: zie achteraan in deze gids.

Hoe wordt een klarinet bespeeld?
Het mondstuk wordt in de mond genomen en door daarin te blazen trilt het rietje waardoor de lucht binnenin het instrument gaat trillen en de klank ontstaat. Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een klarinet meenemen?
De klarinet kan in verschillende delen uit elkaar genomen worden en past dan in een koffertje (+/- 2 kg). Nooit vastbinden op een bagagerek van een fiets of bromfiets !!!

Hoeveel kost zo’n klarinet?
Voor een degelijk studie-instrument betaal je 700,00 à 950,00 EUR. Een tweedehands klarinet kan je al kopen vanaf +/- 250,00 EUR. Laat je bij aankoop van een instrument (nieuw of tweedehands) steeds adviseren door een vakman (bijvoorbeeld je leraar).

Kan ik een klarinet huren?
In de academie kan je een klarinet huren (zolang de voorraad strekt) en dit kost je 50 EUR per jaar (+ 50 EUR waarborg). Je kan het instrument drie jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen. Je kan ook proberen via een harmonie of via een muziekwinkel een klarinet te huren.

Zou ik een klarinet kunnen bespelen?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen.

Wat kan ik later met een klarinet doen?
Binnen de academie zijn er de groepen samenspel en kamermuziek. Ook in het harmonieorkest, het strijkersensemble en het schoolorkest kan je meespelen.
Buiten de academie kan je terecht bij een harmonie of een symfonisch orkest.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
Alle muziekstijlen zijn mogelijk met een klarinet, dus niet enkel klassiek, maar bijvoorbeeld ook jazz.

Is het moeilijk om een klarinet te leren bespelen?
Niet moeilijker dan andere blaasinstrumenten op voorwaarde dat je dagelijks oefent !