Klavecimbel

Home / Muziek / Klavecimbel

Beschrijving
Het klavecimbel is een klavierinstrument waarvan de klanken voortgebracht worden door een tokkelmechaniek. Het stamt van voor 1500.

Hoe wordt een klavecimbel bespeeld?
Met de tien vingers op de toetsen.

Hoe kan ik een klavecimbel meenemen?
Een klavecimbel is heel zwaar en je kan het dus niet elke keer mee naar de les brengen. Je moet er thuis één hebben of in de academie komen oefenen.

Hoeveel kost zo’n klavecimbel?
Een nieuw klavecimbel kan je kopen vanaf 6.200,00 EUR. Spinetten zijn even goed om op te oefenen en kosten veel minder (tweedehands vanaf 2.000,00 EUR).

Kan ik een klavecimbel huren?
Klavecimbels worden normaal gezien niet verhuurd.

Zou ik een klavecimbel kunnen bespelen?
Een klavecimbel heeft een lichte aanslag en je hebt dus weinig kracht nodig om het te bespelen. De toetsen zijn iets smaller dan pianotoetsen. Daarom kunnen zelfs tengere mensen (kinderen) goed klavecimbel spelen.

Wat kan ik later met een klavecimbel doen?
Het klavecimbel wordt veel gebruikt voor kamermuziek. Gevorderden werken de begeleiding op klavecimbel (basso continuo) zelf uit.

Welke muziek kan ik op het klavecimbel spelen?
Op het klavecimbel speel je vooral barokmuziek. Er zijn echter ook heel wat hedendaagse werken gecomponeerd voor klavecimbel.

Is het moeilijk om een klavecimbel te leren bespelen?
Een klavecimbel leren bespelen is ongeveer hetzelfde als op een piano leren spelen: alle vingers moeten zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en je moet veel noten tegelijk lezen op twee notenbalken en in twee sleutels (Sol- en Fasleutel).