Orgel

Home / Muziek / Orgel

Beschrijving
Het orgel is een zeer gecompliceerd klavierinstrument, waarvan de klanken voortgebracht worden door lucht die in pijpen van verschillende lengte en diameter gedreven wordt.

Hoe wordt een orgel bespeeld?
De tien vingers bespelen de manualen en beide voeten bespelen het pedaalklavier.

Kan ik een orgel meenemen?
Neen! Er staat thuis best een studie-instrument om te oefenen. Tijdens de les speelt men op het orgel van de academie of in een kerk.

Hoeveel kost zo’n orgel?
Een pijporgel wordt door een orgelbouwer gemaakt op bestelling, afhankelijk van de wensen van de besteller kost het van 37.000,00 tot 1.000.000,00 EUR of meer ! Een digitaal orgel (nieuw, als studie-instrument) is te koop vanaf ongeveer 3.800,00 tot 15.000,00 EUR of meer ! Met een tweedehands orgel dient steeds goed opgelet te worden voor verborgen gebreken!

Kan ik een orgel huren?
De academie beschikt niet over orgels die verhuurd kunnen worden. Hiervoor dient er informatie gevraagd te worden bij orgelbouwers of bij verdelers van digitale instrumenten.

Wie kan een orgel bespelen?
Iedereen kan een orgel bespelen, op voorwaarde dat men groot genoeg is om met de voeten de pedaaltoetsen te kunnen bereiken.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
Tot op heden bestaat er orgelmuziek vanaf de 11° tot de 21° eeuw. De stijlverscheidenheid in de orgelmuziek is zo groot, dat er in de loop van de voorbije 10 eeuwen heel wat “orgeltypes” ontstonden. Bovendien verschillen alle orgels van elkaar; een orgel is geen serieproduct.
In de cursus begeleidingspraktijk orgel wordt ook aandacht besteed aan het lichtere muziekgenre, zoals songbegeleiding.

Welke muziek kan ik op het orgel spelen?
Op het orgel speel je vooral barokmuziek. Er zijn echter ook heel wat hedendaagse werken gecomponeerd voor orgel.

Is een orgel bespelen moeilijk?
Niet moeilijker dan een ander instrument maar alle vingers en beide voeten moeten zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en de organist moet drie notenbalken tegelijk leren lezen in twee sleutels (Sol- en Fasleutel).