Piano

Home / Muziek / Piano

Beschrijving
De piano is een snaarinstrument. De snaren worden aangeslagen door hamertjes via een toetsenbord (het klavier). Er bestaan meerdere soorten: buffetpiano en vleugelpiano. Er bestaan ook elektronische (digitale) piano’s.

Hoe wordt een piano bespeeld?
Met de tien vingers, en later ook nog met behulp van de voeten die de pedalen onderaan de piano bedienen.

Kan ik een piano meenemen?
Niet. Een piano kan je uiteraard niet zomaar meenemen; je moet ze dus thuis hebben om te oefenen en als je naar de les komt speel je op één van de piano’s die in de academie staan.

Hoeveel kost zo’n piano?
Een nieuwe buffetpiano kan je kopen vanaf 2.000,00 EUR (tot 7.500,00 EUR en meer). Een vleugelpiano vanaf 10.000,00 EUR (tot 75.000,00 EUR en meer). Voor een goede tweedehands piano betaal je ook nog gemakkelijk 1.250,00 EUR.

Kan ik een piano huren?
De academie heeft géén piano’s die verhuurd worden. Daarvoor moet je je tot een gespecialiseerde winkel wenden. De pianowinkels werken meestal ook met een systeem van huurkoop waarbij de reeds betaalde huurprijs geheel of gedeeltelijk afgetrokken wordt van de aankoopprijs.

Zou ik een piano kunnen bespelen?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument bespelen.

Wat kan ik later met een piano doen?
Binnen de academie is er de mogelijkheid van samenspel: samen met iemand anders aan dezelfde piano (vierhandig), ook kamermuziek in combinatie met andere instrumenten is mogelijk.
Buiten de academie is het meestal enkel een huisinstrument.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
De stijlmogelijkheden met een piano zijn onbeperkt. Wij hebben in onze academie ook een richting “Lichte muziek” waarbij piano, keyboard en synthesizer kunnen gebruikt worden.

Is het moeilijk om een piano te leren bespelen?
Het vraagt tijd om piano te leren. Moeilijk vanwege de motoriek: alle vingers moeten zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen én je moet veel noten tegelijk kunnen lezen (op twee notenbalken, en in twee sleutels: Sol- en Fasleutel) en spelen.