Saxofoon

Home / Muziek / Saxofoon

Beschrijving
De saxofoon is een metalen blaasinstrument maar bespeeld door middel van een riet (hierdoor behoort de saxofoon tot de groep van de houtblazers). Plaats in het orkest: zie achteraan in deze gids.

Hoe wordt een saxofoon bespeeld?
De klank ontstaat door in het mondstuk te blazen waardoor het riet en de lucht binnenin gaan trillen. Door de vingerzetting (gedeeltelijk overeenkomstig met die van de blokfluit) te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een saxofoon meenemen?
De saxofoon wordt opgeborgen in een koffer. De meeste saxofoons kunnen met de fiets vervoerd worden (goed evenwichtig plaatsen en strak vastbinden).

Hoeveel kost zo’n saxofoon?
Een nieuwe saxofoon kan je kopen vanaf +/- 900,00 EUR. Tweedehands instrumenten kosten ongeveer 600,00 EUR.

Kan ik een saxofoon huren?
In de academie kan je een saxofoon huren (zolang de voorraad strekt) en dit kost je 50 EUR per jaar (+ 50 EUR waarborg). Je kan het instrument drie jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen. Buiten de academie kan je proberen via een harmonie of via een muziekwinkel een saxofoon te huren.

Zou ik een saxofoon kunnen bespelen?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen. Kinderen met vooruitstekende boven- of ondertanden kunnen problemen hebben met de klankvorming. Spelen met een beugel is mogelijk.

Wat kan ik later met een saxofoon doen?
Harmonieorkest, fanfare, jazzcombo, big-band, popband…

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
De stijlmogelijkheden met een saxofoon zijn onbeperkt. Het is een instrument dat populair is in klassiek, jazz, pop, latin en blues.

Is het moeilijk om een saxofoon te leren bespelen?
Nee, op voorwaarde dat je dagelijks oefent!

Tot slot
De saxofoon werd uitgevonden in 1846 door Adolphe Sax, een Belgische instrumentenbouwer uit Dinant.