Slagwerk

Home / Muziek / Slagwerk

Beschrijving
Het drumstel bestaat uit verschillende soorten trommels. De xylofoon bestaat uit allemaal houten staafjes van verschillende grootte op een rij. De pauken zijn de reuzen onder de slaginstrumenten, het zijn grote ketels van koper of messing, voorzien van een vel; ze kunnen op verschillende toonhoogten worden gestemd. Plaats in het orkest: zie achteraan in deze gids.

Hoe wordt slagwerk bespeeld?
Het drumstel wordt met trommelstokken bespeeld. De xylofoon wordt bespeeld met allerlei stokjes en de pauken met allerlei zachte stokken.

Hoe kan ik slagwerk meenemen?
Het drumstel en de xylofoon kunnen gedemonteerd worden. Pauken worden niet door de leerlingen aangekocht. Om naar de les te komen moet je echter niets meebrengen: alle instrumenten staan in de klas.

Hoeveel kost zo’n instrument?
Een drumstel kost nieuw ongeveer 900,00 EUR, tweedehands +/- 500,00 EUR. Een xylofoon kost nieuw +/- 900,00 EUR. Pauken worden niet aangekocht.

Kan ik slagwerk huren?
De academie verhuurt geen slagwerkinstrumenten. In sommige muziekwinkels kan je slagwerkinstrumenten huren met het systeem van huurkoop waarbij de reeds betaalde huurprijs afgetrokken wordt van de aankoopprijs.

Zou ik slagwerk kunnen bespelen?
Ieder normaal gebouwd mens met twee handen en twee voeten kan deze instrumenten leren bespelen.

Wat kan ik later met slagwerk doen?
Binnen de academie is er het slagwerkensemble, het harmonieorkest en het schoolorkest. Buiten de academie is de keuze onbeperkt: jeugdorkest, fanfare, harmonie, big-band, …

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
Een slagwerker kan overal terecht: klassiek, musical, pop, rock, jazz, …

Is het moeilijk de verschillende soorten slagwerk te bespelen?
In het begin heb je vlug resultaat. In een later stadium gaat het volgens je eigen mogelijkheden stap voor stap.

Tot slot
Maak je geen zorgen over het geluid, dit valt erg mee. Alle trommels kunnen gedempt worden, je hoeft geen uren per dag te spelen, én je kan ook zacht drummen!