Traverso

Home / Muziek / Traverso

De traverso of ook wel flauto traverso of flûte traversière genoemd, is de gebruikelijke benaming van de 18e-eeuwse voorloper van de moderne dwarsfluit en is doorgaans uit hout gemaakt, soms ook van ivoor en een enkele maal zelfs van glas.

De traverso is de voorloper van de dwarsfluit, die pas in het begin van de 19de eeuw ontstaan is. In tegenstelling tot de moderne, metalen dwarsfluit is de traverso uit hout gemaakt, met een mondgat, zes vingergaatjes en één klep i.p.v. een uitgebreid kleppensysteem als de dwarsfluit. Het instrument heeft een zachte, warme klank, donkere klank die niemand onberoerd laat! Het is één van de barokinstrumenten die je binnen de afdeling oude muziek kan leren bespelen.

Op de traverso speel je vooral muziek uit de 17de en 18de eeuw, meestal begeleid door klavecimbel (en gamba).  Daarnaast kan je op traverso gebruikt worden in kamermuziekverband met de blokfluit, de barokhobo, de barokviool, de viola de gamba, de luit en het klavecimbel, allemaal instrumenten die je ook op onze school kan leren. Voor de cursussen samenspel en instrumentaal ensemble kan je dan ook terecht in één van onze diverse groepen oude muziek

Enkele geluidsfragmenten.

https://www.youtube.com/watch?v=GP430mRuVjg

https://www.youtube.com/watch?v=-8LaqVfV6Zw

Koop ik een instrument of huur ik één?

Je kan bij ons in de school een instrument huren en later overgaan tot de aankoop van een traverso.

Meer info: Pieter Van Overloop