Viool

Home / Muziek / Viool

{iframe width=”420″ height=”345″}http://www.youtube.com/embed/2p-S0DebOyE{/iframe}

Beschrijving
De viool is een sierlijk gevormd instrument, een kunstwerkje op zich. Het is een instrument waarvan de vier snaren door een strijkstok aan het trillen worden gebracht. Plaats in het orkest: zie achteraan in deze gids.

Hoe wordt een viool bespeeld?
De viool wordt tussen de linkerschouder en de kin, tegen het sleutelbeen geplaatst. Vier vingers van de linkerhand bespelen de snaren. De duim heeft een steunende functie. De strijkstok of boog wordt in de rechterhand genomen op een specifieke manier.

Hoeveel kost zo’n viool?
Een viool moet meegroeien met het kind, er bestaan dan ook verschillende maten (1/2 – 3/4 – 4/4). De prijs is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit. Een viool heb je vanaf +/- 250,00 EUR alles inbegrepen, wel wordt aangeraden wat meer te investeren.

Kan ik een viool huren?
In de academie kan je een viool huren (zolang de voorraad strekt) en dit kost je 25 EUR per jaar (+ 25 EUR waarborg). Je kan een instrument drie jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen. Verder kan je ook terecht in muziekwinkels.

Zou ik een viool kunnen bespelen?
Elk gemiddeld begaafd kind kan dit instrument leren bespelen. Je moet wel een goed muzikaal gehoor hebben (goed melodisch dictee kunnen). Enkel een juiste vingerplaatsing geeft een zuivere toon, waarbij steeds aandachtig moet geluisterd worden.

Wat kan ik later met een viool doen?
Binnen de academie is er het strijkersensemble, het schoolorkest en de verschillende kamermuziekgroepen.
Buiten de academie hebben we orkest, volksmuziekgroep, jazz. Ook kamerorkest en kamermuziekensembles.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
Neen, de stijlmogelijkheden zijn onbeperkt.

Is het moeilijk om een viool te leren bespelen?
Dagelijks oefenen is nodig.

Tot slot
De rest van je leven kan je plezier hebben van de gedane moeite in je jeugd, doordat elk ensemble meerdere violisten of altviolisten kan gebruiken. Zo kan een orkest wel 22 violen en 8 altviolen tellen.