Literaire creatie

Home / Woordkunst/Drama / Literaire creatie

SCHRIJVEN

De cursus Literaire Creatie verandert dit jaar in de cursus ‘Schrijven’. Daarom organiseren we een infomoment op 8 september 2018 om 10.30. Schrijf je in met een mailtje naar lies.vangasse@samwdlier.net

Volg onze leerlingen ook op Facebook!

Oriëntatiejaar: ontdek waar je talent ligt.

Je wilt schrijven, maar je weet nog niet welke literaire vorm jouw gedachten willen aannemen? Worden het kortverhalen, columns, gedichten, een filmscenario? Volg het oriëntatiejaar en zoek het uit in vijf verschillende modules: fictie, autobiografisch schrijven, non-fictie, scenario en poëzie.

Je proeft een jaar lang van diverse genres. Aan het einde weet je wat je sterke punten zijn en of je eerder als romancier, columnist, autobiograaf, scenarist of dichter in de wieg gelegd bent. In dat genre kun je je dan drie jaar lang verder bekwamen met gespecialiseerde docenten. Het oriëntatiejaar kun je maar één keer volgen.

De lessen worden gegeven door Peter Theunynck.

De lessen vinden plaats in Colibrant, gelegen achter de openbare bibliotheek van Lier, op zaterdagvoormiddag, van 10u tot 13u.
Meer info over de cursus: peter.theunynck@samwdlier.net

Autobiografisch schrijven

Gretel Van den Broek zet je op het spoor om levenservaringen in literatuur te gieten. Loskomen van clichés, leren associëren en creatief denken zijn haar stokpaardjes. De theorie van het schrijven doorspekt ze met haar ervaring als journaliste (magazines en diepte-interviews) en als auteur (non-fictie, literaire non-fictie en twee romans). De vragen van de groep staan centraal, maar graag lezen en schrijven zijn een noodzaak.

De lessen vinden plaats in Colibrant, gelegen achter de openbare bibliotheek van Lier, op dinsdagnamiddag, van 13u tot 16u.
Meer info over de cursus: 0476 45 53 92 – gretel.vandenbroek@gmail.com

 

Scenario

In deze lessen ligt de nadruk op dramaschrijven voor film, televisie en theater. Je leert meeslepende personages tot leven brengen en dialogen of monologen te schrijven die boeien tot ver voorbij de laatste bladzijde. 

De lessen vinden plaats in Colibrant, gelegen achter de openbare bibliotheek van Lier, op dinsdagavond, van 19u tot 22u. Meer info: lies.vangasse@samwdlier.net

 

Literair proza

Je schrijft graag? Je bent al vaker begonnen maar struikelt steeds weer over dezelfde hindernissen? Je wil eindelijk wel eens feedback op wat je geschreven hebt? Je droomt ervan om een boek te schrijven en zoekt een extra stimulans om er echt aan te beginnen? In deze cursus gaan we samen op stap om te verkennen welke auteur er in jou woont. Misschien liggen kortverhalen jou het best. Of een vuistdikke roman. We gaan ons verdiepen in allerlei aspecten die bij het schrijven van een literair verhaal van belang zijn: een sterke plot uittekenen, het juiste vertelstandpunt kiezen, karakters van vlees en bloed creëren, vlotte dialogen schrijven… We lezen en bestuderen ook een aantal grote romans, zodat we van topschrijvers de kneepjes van het vak kunnen leren en ons steeds beter thuis gaan voelen in de fascinerende wereld van de literatuur.

De prozacursus zal gegeven worden door Kris Van Steenberge, auteur van de romans Woesten en Blindelings.

De lessen vinden plaats in Colibrant, gelegen achter de openbare bibliotheek van Lier, op maandagavond, van 19u tot 22u. Meer info: lies.vangasse@samwdlier.net

 

Poëzie

In onze poëziecursus zijn zowel beginnende als gevorderde dichters welkom om zich te verdiepen in de wereld van het gedicht. In het begin krijg je opdrachten, en gaandeweg zoek je naar een eigen stijl en eigen thema’s. Zo kom je tot krachtige poëzie. De opleiding is gericht op het creëren van teksten, maar wordt aangevuld met het vak repertoriumstudie, waarin je heel wat theorie leert over dichten en dichters. Verder gaan we tijdens de lessen ook dieper in op de technische kant van poëzie. Voor dit gedeelte krijg je een jaaropdracht die je op ontdekkingstocht doet gaan in de wondere wereld der metaforen. In de loop van deze drie jaar groeien we van individueel gedicht naar cyclus en later werken we zelfs een bundel af.

Lies Van Gasse is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Hoewel ze van vele markten thuis is, bijt ze zich toch steeds weer vast in de mechanica van het gedicht.

De lessen vinden plaats op dinsdagnamiddag (12.30 u t/m 15.30), dinsdagavond (19u. t/m 22u.) en zaterdagvoormiddag (9u30 t/m 12u30). Meer info over de cursus: 0499 21 35 30 – lies.vangasse@samwdlier.net

Extra mogelijkheid voor leerlingen literaire creatie: Text-On-Stage

textonstageVanaf 1 september 2016 kan je binnen de opleiding Literaire Creatie als je dat wil ook Text-On-Stage volgen naast de gewone lessen. De teksten die je schrijft in de lessen Literaire Creatie kunnen worden ingeoefend bij een leerkracht Woord die je erbij helpt je zelfgeschreven tekst beter op podium te brengen. Waarom?

Als je schrijft en je wordt opgemerkt, vragen ze je al snel om voor te lezen uit eigen werk. Alles kan vallen of staan met zo’n performance.

Je kan op het podium ook andere nadrukken leggen die je tekstinterpretatie en -overdracht kunnen beïnvloeden.

Je kan ook efficiënter gaan denken richting dramaschrijven: dacht je bijvoorbeeld aan het schrijven van monologen? Kleinkunst? Cabaret? Stand-up comedy? Die kan je dan schrijven binnen de afdeling ‘Proza en Drama’ of ‘Poëzie en Essay’ en spelen bij onze woordafdeling.

Het uurtje Text-On-Stage zal plaatsvinden op maandag van 19u tot 20u of op donderdagavond, overeen te komen met de leerkracht Woord. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Voor meer informatie: lies.vangasse@samwdlier.net .
[one_half]

[/one_half] [one_half_last]